Terug naar Blogs
Blog - Visser & Van Baars

Database Management trends in 2020

Het jaar 2020 wordt het jaar van database management. Veel organisaties hebben relationele databases of datawarehouses geïmplementeerd. Het zal niet moeilijk zijn om te zien waarom datawarehouses in 2020 intensief gebruikt worden. Ze integreren transactionele en operationele gegevens en bieden waardevolle business intelligence (BI) doormiddel van rapportage en analyse. Hoe ziet Database Management eruit in 2020? Zijn er trends te ontdekken, en hoe gaat het zich verder ontwikkelen? We leggen het uit in deze blog.

 

De voorspellingen over Database Management in 2020

Datawarehouses zullen moeten worden geüpgraded en aangevuld moeten worden met nieuwere technologieën voor beter en sneller databasebeheer. In 2020 zijn cloud computing, grafiekdatabases, machine learning en augmented data management de nieuwere opties. Bedrijven moeten deze oude en nieuwe database managementtools in evenwicht brengen, om ze vervolgens te integreren om concurrerend te blijven.

Om het doel van eenvoudig en aanpasbaar databasebeheer te bereiken, zullen bedrijven dus moeten zorgen voor:

  • het optimaliseren van datawarehouses;
  • het gebruikmaken van cloud computing;
  • het opnemen van Graph databases;
  • het gebruik van multi-database systemen (MDDBMS);
  • een infrastructuur voor machine learning;
  • augmented data management.

 

Het optimaliseren van datawarehouses

Data warehouses blijven het komende jaar een belangrijk onderdeel van databasebeheer. Relationele database management systemen (RDBMS) blijven 80 procent van de totale operationele database-marktplaats uitmaken.

Nieuwe toepassingen en projecten zullen waarschijnlijk ook relationele databases gebruiken. RDBMS zal moeten integreren en samenwerken met andere databasesystemen om complexe bedrijfsproblemen op te lossen en gebruik te maken van digitale hulpmiddelen zoals machine learning. Dit wordt een uitdaging voor databasebeheer, aangezien traditionele relationele databases, ontwikkeld voor een statische en gecentraliseerde context, moeten samenwerken met gedecentraliseerde en complexere databasesystemen, zoals NoSQL-databases.

Om hun RDBMS aan te passen en te vereenvoudigen, zullen databasebeheerders en beheerders deze systemen naar de cloud moeten migreren, als ze dit nog niet hebben gedaan. Cloud computing kan een goede optie zijn. Het verlaagt de kosten en verbetert de schaalbaarheid, waardoor het een aantrekkelijke en populaire optie is.

Het gebruikmaken van cloud computing

Veel bedrijven migreren hun databases dus naar de cloud, inclusief het gebruik van Database as a Service (DBaaS). Dit is een database managementbron inclusief opslag, integratie, een console voor beheer, beveiliging, analyse en automatisering. Databasebeheerders verwachten dat DBaaS betere service biedt tegen lagere kosten, veilig, met automatisering en toegankelijkheid. Dit zal de barrière voor machine learning training en andere technologieën verlagen.

 

Het opnemen van Graph databases

De verwachting is verder dat database managers er sterk aan zullen denken om grafische databases toe te voegen aan hun portfolio met databasesystemen. Graph databases bieden snelle overzichten van gegevensrelaties die snel kunnen worden beoordeeld. Een klein aantal bedrijven zal volgend jaar Graph databases gebruiken om complexe analyses uit te voeren en algoritmen te trainen. Kurt Cagle van Forbes zegt dat grafische databases de "go-to-database van 2020" worden. Ze zullen een noodzakelijk hulpmiddel zijn voor BI in 2020.

 

Het gebruik van multi-database systemen (MDDBMS)

Databasebeheerders zullen in 2020 een lappendeken van databasesystemen verwerken met verschillende schema's, waaronder datawarehouses en NoSQL. Systemen met meerdere databases houden databasebeheer eenvoudig doordat elke database zijn organisatieschema kan behouden terwijl de hele groep wordt bevraagd. Databaseservers kunnen indien nodig via MDDBMS worden toegevoegd en verwijderd, wat enige flexibiliteit mogelijk maakt. Deze voordelen zullen MDDBMS een aantrekkelijke optie blijven maken voor databasebeheerders en beheerders in 2020.

 

Zorg voor een geschikte machine learning infrastructruur

Het aanbieden van database-infrastructuur voor machine learning zal voor sommige bedrijven een uitdaging zijn in 2020. Om succesvol te zijn, vereist machine learning grotere hoeveelheden gegevens uit meerdere bronnen in een korter tijdsbestek. Bovendien moeten gegevens betrouwbaar zijn, zodat de algoritmen gegevenspatronen correct identificeren en gebruiken. Dit betekent dat de beschikbare gegevens van meerdere systemen naadloos moeten worden geïntegreerd om te worden gebruikt voor machine learning-programma's. Bedrijven die hun platforms al hebben geïntegreerd en andere onderdelen hebben, zoals in een case study uitgevoerd door bouwbedrijf CEMEX, zullen een voorsprong hebben. Veel andere bedrijven zullen waarschijnlijk in 2020 hetzelfde pad volgen.

 

Augmented data management

Voor databasebeheer zijn steeds minder handmatige taken nodig. Om het zo efficiënt mogelijk te maken, kunnen taken als datakwaliteit en Metadata Management worden geautomatiseerd met augmented Data Management. Met het analyseren en programmeren van machines, kan Metadata Management AI en machine learning algoritmen aandrijven. Bovendien zal augmented Data Management het mogelijk maken dat databases zichzelf finetunen en corrigeren.

Verder is de verwachting dat databasebeheer een mozaïek wordt van oude en nieuwe technologieën. Veel bedrijven blijven traditionele relationele database managementpraktijken omarmen. Maar 2020 vereist meer flexibiliteit en eenvoud van databasebeheer om concurrerend te blijven.

Nieuwe technologieën in 2020, wanneer toegepast met een goede Data Governance, beloven de opslagruimte van de database te vergroten, databases flexibeler te maken en de ophaalsnelheid te verlagen. Velen verplaatsen hun relationele databasesystemen naar de cloud om het databasebeheer volgend jaar te verbeteren.

Voor sommigen zal deze strategie de complexiteit van Database Management vergroten door de vele ongelijksoortige systemen, waardoor dit systeem eind 2020 onhoudbaar zal worden.

Hulp nodig?

Omdat organisaties steeds meer data driven werken, wordt de druk om óók te moderniseren steeds groter in 2020. Heeft u hier hulp vanuit Visser & Van Baars bij nodig? Wij hebben de beste professionals in ons netwerk die u hierbij kunnen ondersteunen. Neem snel contact op met één van onze specialisten. Ben jij zo'n specialist die organisaties verder kan brengen op dit gebied? Bekijk dan de vacatures.

Bekijk de vacatures