Terug naar Blogs
Blog Img

​Welke methodiek bied jij als BI-specialist aan je opdrachtgever?

Iedere BI-specialist kent de weg als het op Project Management, KPI’s en Data Quality aankomt. Maar wie kan er direct Agile aan de slag met de SCRUM methodiek? Voor software developers is dit bekende kost. Maar ook binnen BI-projecten zien we deze vaardigheid steeds vaker op de eisenlijst staan. Reden genoeg om je als BI-specialist in de verschillende methodieken te verdiepen.

Waterfall is een oude en vertrouwde methodiek waarbij de projectmanager kiest om het project eerst volledig af te bakenen. Zodra de ‘spec’ gedocumenteerd is, wordt de klus in deelprojecten verdeeld en gaan de ontwikkelaars aan de slag. Waterfall werkt lineair. Teams werken aan delen van het totaal. Zij dienen daarbij de specificatie te volgen. Is iets opgeleverd? Dan kom je daar niet meer op terug. De klant krijgt het eindresultaat pas te zien als het hele project is afgerond; bij voorkeur volledig volgens de spec.

Agile ontwikkelen

Agile is de tegenhanger van Waterfall en maakt samenwerking belangrijker dan documentatie. In plaats van een vastomlijnd eindproduct worden deelgebieden gedefinieerd. De eindgebruiker en zijn problemen spelen binnen dit proces de hoofdrol. Teams wisselen van samenstelling en richten zich op de deelgebieden (user stories). Daarvan verschuift tijdens de ontwikkeling de prioriteit. Tijdens het ontwikkelproces krijgt de klant demo’s van onderdelen vast te zien. Op basis van feedback kunnen die onderdelen verder aangescherpt worden. Door constant bij te schaven (itereren) levert Agile oplossingen die dichter aansluiten op de wens van de klant.

Whiteboard

Agile is een framework dat verschillende invullingen kent. Daarbij zijn SCRUM, eXtreme Programming en Kanban bekende namen. De Agile-methodieken kenmerken zich door het gebruik van een whiteboard om taken bij te houden. Tegenwoordig vervangen teams dat whiteboard vaak door een app (of worden app en whiteboard samen ingezet). Waarom zou je alleen offline werken als je ook digitaal de gegevens kan bijhouden? Wel zo handig: dan kun je goed zien wat leden van het team bijgedragen hebben, wat ze aan het doen zijn en wat ze nog gaan opleveren.

Certificeren

Het spreekt voor zich dat een organisatie bij voorkeur specialisten huurt die de gekozen methodiek kennen. Waarom uitleggen dat tijdens de dagelijkse SCRUM stand-up ieder teamlid vertelt wat er voor die dag op de planning staat, als je iemand kan huren die dat al weet? Ben je niet bekend met een methodiek, dan zou je dat kunnen oplossen met creatief Google-gebruik. Helaas gaat die vlieger niet altijd op: teams zoeken steeds vaker naar gecertificeerde ontwikkelaars.

Bekwaam je in een ontwikkelmethodiek

BI-specialisten doen er verstandig aan om zich te bekwamen in minstens één ontwikkelmethodiek. SCRUM is de meest gekozen vorm voor Agile ontwikkelprojecten. Ook bij BI zie je deze methodiek regelmatig op de eisenlijst terugkomen. Jezelf alvast inlezen in het onderwerp kan geen kwaad. Heb je de kans, dan is een certificering aan te raden. Een formele SCRUM-certificering behaal je alleen door een cursus van een gecertificeerde SCRUM Trainer te volgen. Let daarop als je je op opleidingen oriënteert.