Terug naar Blogs
Blog Img

Blockchain en de toekomst van de financiële markt

Wie aan Blockchain in de financiële markt denkt, denkt vooral aan de Crypto Currencies. De technologie is echter veel meer dan dat. In 2018 werden er een hoop wilde voorspellingen gedaan waarvan er uiteindelijk maar een handje vol echt uit zijn gekomen. Dat betekent natuurlijk niet dat de Distributed Ledger Technology de markt niet kan verstoren. Vandaag kijken we naar vier manieren waarop blockchain de financiële markt voorgoed kan verstoren.

Snellere internationale betalingen

Betalingen naar het buitenland duren op dit moment soms nog een paar dagen. Dat terwijl lokale overboekingen steeds sneller gaan. Frustrerend voor de consument. Waarom kun je aan je buurvrouw een tikkie binnen een paar seconden overmaken, terwijl geld sturen naar familie in het buitenland makkelijk een halve week op zich laat wachten. De vertraging zit ‘m in de verschillende banken en valuta’s die bij een internationale overboeking komen kijken. Bedrijven zoals Western Union zorgen ervoor dat dit sneller gaat, maar dat is dan weer extra kostbaar.

Blockchain kan dit proces flink versnellen. Ripple Technology bewees eerder dat er van de Canadese ATB-bank naar de Reisebank in Duitsland, binnen 8 seconden geld overgemaakt kan worden. Ripple is zowel een platform als een valuta (XRP). Binnen het platform wordt er altijd de snelste en goedkoopste manier gezocht voor een transactie. Op dit moment zijn er al een aantal banken aangesloten bij Ripple, het zou daardoor zomaar eens DE technologie kunnen zijn die het betaalverkeer gaat veranderen. Meer over Ripple vind je hier.

Veiliger handelen met nieuwe kopers

In de internationale handel wordt er ook veel gewerkt met letters of credit. Dit is een document van de bank van de debiteur, die betaling garandeert aan de leverende partij. Net als bij gewone internationale betalingen is dit nu een administratief zware handeling die veel tijd en geld kost. Toch leent ook dit zich weer uitstekend voor blockchain-technologie. Door het stap-voor-stap vast te leggen in Distributed Ledger Technology (DTL) wordt het bewijs van betaling en levering inzichtelijk, zonder kans op fraude. Dit maakt internationaal handelen makkelijker, goedkoper en veiliger voor alle partijen.

Bescherming tegen betalingsfraude

Factuurfraude is een steeds groter probleem voor bedrijven. Hierbij lopen organisaties grote financiële schade op, door het ontvangen van nepfacturen of echte facturen die door internetcriminelen zijn onderschept en aangepast met een nep rekeningnummer.
Blockchain kan organisaties hiertegen beschermen door data van leveranciers op te slaan in de blockchainservice. Leveranciers zijn hier dan zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van deze informatie. Klanten kunnen dan vóór het betalen snel checken of het bankrekeningnummer klopt met de leverancier, wat dit soort fraude verleden tijd maakt.

De aandelenmarkt

Blockchain heeft de kracht om de aandelenmarkt compleet om te gooien. Zo kan er doormiddel van marketplaces afscheid genomen worden van de tussenpersoon en kan de gehele aandelenmarkt ook gedecentraliseerd worden. Door blockchain-technologie is er namelijk niet langer één systeem nodig dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Daarnaast kan ook de aandelenmarkt een stuk sneller en goedkoper handelen, wanneer een aankoop niet langs verschillende tussenpersonen en autoriteiten hoeft te gaan. Naast deze toepassing zijn er nog 10 andere mogelijke manieren waarop blockchain gebruikt kan worden binnen de aandelenmarkt. Disruptor Daily schreef hier eerder al een uitgebreid artikel over.

2018 was duidelijk het hype-jaar voor blockchain. Veel van de voorspellingen die toen werden gedaan zijn niet uitgekomen. Daarnaast kampt de term zelf met een imagoprobleem. Daarom wordt er nu steeds vaker gekozen voor Distributed Ledger Technology (DTL). Dit moet ervoor zorgen dat de technologie los gezien wordt van de bitcoin hype en gewaardeerd wordt voor de brede toepasbaarheid en flexibiliteit.

Wil je meer weten over Blockchain, heb je behoefte aan expertise voor een Blockchain project of ben je zelf op zoek naar carriere mogelijkheden in de Blockchain markt? Neem dan contact op met Ramouni Korkmaz via 020 - 240 2498 of via rkorkmaz@visservanbaars.nl