Terug naar Blogs
Blog Img

Datawarehouse automation voor MKB bedrijven

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf willen heel snel kunnen reageren op veranderingen in de markt. Steeds groter wordt de behoefte aan informatie over trends. Een datawarehouse kan veel inzicht bieden. Vanuit zo'n centraal punt zijn van de diverse systemen gemakkelijker de prestaties te meten. Zo kan je zien waar iets goed gaat en waar nog een en ander valt te verbeteren. Zo'n datawarehouse ondersteunt de zakelijke beslissingen.

Hoe meer uiteenlopende databronnen worden gebruikt des te lastiger wordt de ontwikkeling van zo'n datawarehouse.  Bij DPI, een Brabantse specialist in het compact spuitgieten van kunststof, moesten drie belangrijke bronnen worden geïntegreerd: het oude en het nieuwe ERP alsmede het systeem voor het loggen en het onderhoud van de machines.

Powerpack

Het bedrijf uit Geldrop had een datawarehouse automation specialist nodig om in de nieuwe situatie die ontstond met de komst van een nieuw ERP, betrouwbare bedrijfsdata naar boven te halen. Maandelijks vinden uit het uitgebreide BI en Big Data netwerk van Visser & Van Baars honderden professionals dergelijke nieuwe uitdagingen. En heel interessant is de case die BI-specialist Frank Kuijpers onlangs tot een goed einde bracht. Met behulp van diens Powerpack-software werden alle databronnen van DPI binnen een paar weken volledig ontsloten in het centrale datawarehouse.

Aan de hand van deze business case vertelde Kuijpers onlangs tijdens een webinar van Visser & Van Baars hoe het nieuwe datawarehouse tot stand was gekomen. De uitgangssituatie was nog niet zo eenvoudig. De spuitgieterij was onlangs geswitcht van ERP-pakket. Het verouderde Baan dat draaide in een Oracle-database, werd ingewisseld voor een Epicor-systeem in een SQL-server omgeving. Daarnaast beschikt DPI over een Epicor Advanced-MES (Mattec) ook in een SQL-server omgeving. Dit real time proces en productie monitoring systeem haalt de gegevens rechtstreeks uit DPI's 60 precisiemachines.

Tabellen

Doordat beide ERP-pakketten breed inzetbaar zijn, bevatten ze vele tabellen met specifieke implementaties. Epicor bevat 4.500 tabellen en Baan 12.000 tabellen.  Mattec kent 500 tabellen. Al met al dus een schat aan informatie. Ook moesten data in esv, json en xml worden ingeladen.

Vanwege het grote aantal tabellen en de complexiteit van de data-integratie was hiervoor datawarehouse automation nodig. Integratie van de data kwam tot stand door een database tabellenstructuur te gebruiken die ‘dimensioneel modelleren’ heet.

DDL & ETL

Het door Kuijpers’ bedrijf BI-Quest ontwikkelde PowerPack bewees daarbij grote waarde. Deze softwaretool voor BI Data Lake automation genereerde de DDL (data definition language) van de tabellen en de ETL (extract, transform, load). Deze laatste code zorgt ervoor dat gegevens uit verschillende gestructureerde databases worden verenigd in één centrale database.

Kuijpers liet zien hoe met PowerPack dat draait op de gratis beschikbare open source software Python, overzichtelijke en betrouwbare rapportages zijn te maken. Kuijpers begrijpt dat het een hele stap is om PowerPack te gebruiken. Daarom neemt hij geïnteresseerde sleutelfiguren van een bedrijf graag bij de hand in een BI Discovery workshop. Daarin wordt bondig de werkwijze uitgelegd. De benadering is meer agile dan stap voor stap. Tijdens de sessie worden de zakelijke behoeftes in kaart gebracht waaraan het centrale datawarehouse moet voldoen. "Met PowerPack ervaar je de kracht van betrouwbare bedrijfsdata,” zo besluit Kuijpers.

 

Bekijk hier het webinar terug: 

Bij Visser & Van Baars werken wij veel samen met Datawarehouse-specialisten. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan als Datawarehouse-specialist? Bekijk dan hier onze vacatures.