Terug naar Blogs
Blog Img

Zeven branches die volledig zijn veranderd door Big Data Analytics

Dat Big Data analytics een grote impact heeft op onze economie is niet te ontkennen. Sommige industrieën zijn compleet veranderd door de grootschalige toepassing van deze technologie. In dit blog beschrijven we zeven branches die volledig zijn veranderd door Big Data Analytics.

Sport

Binnen de meeste topsporten heeft Big Data zijn weg gevonden naar het trainingsveld. Bij verschillende voetbalteams worden de bewegingen van spelers op het veld geanalyseerd met geavanceerde patroonherkenningssoftware. Met deze data kunnen de trainingen en wedstrijdstrategieën worden geoptimaliseerd. Binnen de NFL worden spelers geobserveerd door sensoren in hun schoudervullingen. En het was een analyse van roeipatronen die de Britten Olympisch goud opleverde. Het analyseren van beelden is al zo oud als de videocamera zelf, maar sinds de komst van Big Data analytics kunnen coaches individuele bewegingen op grote schaal analyseren en naast historische data en externe factoren leggen. Dit heeft trainingen en wedstrijdvoorbereiding voorgoed veranderd.  

Hotelindustrie

Ook de hotelindustrie maakt goed gebruik van deze technologie. Het is de manier om klantgedrag en klanttevredenheid op grote schaal te meten en analyseren. Daarnaast hebben ze meer dan ooit inzicht in de marktbewegingen en kunnen ze hun marketing veel specifieker targetten. Denk hierbij aan hotels met speciale huwelijksreispakketten die met behulp van Facebook dit alleen adverteren aan mensen die (net) verloofd zijn. Of hotels die gebruikmaken van de vele data die Google over consumenten verzamelt. Via Google Ads kunnen ze adverteren op het moment dat consumenten “niet uit plaats X” interesse tonen in “plaats X” en dus waarschijnlijk bezig zijn met het plannen van een reis.

Overheid en de publieke sector

Verschillende steden worden steeds slimmer door op grote schaal informatie te verzamelen over inwoners en bezoekers. Zo zijn er gemeentes die hun recycling hebben gestroomlijnd om ervoor te zorgen dat er niet onnodig veel halfvolle wagens door de gemeente hoeven te rijden. Ook worden buslijnen geoptimaliseerd op basis van gebruik en uitstaphaltes.

Ook gebruiken verschillende overheden Big Data om het verkeer te regelen. Hoe meer data er wordt verzameld, hoe beter de verkeersstromen kunnen worden gereguleerd. Denk hierbij aan het openen en sluiten van spitsstroken, planning voor het verbreden van snelwegen en kansen om het openbaar vervoer nog meer te optimaliseren.

Agrarische sector

Ook de agrarische sector blijft innoveren en heeft veel baat bij de Big Data revolutie. Zo wordt het juiste moment om te voeden, bemesten, planten, oogsten, insemineren en melken tegenwoordig allemaal gemeten en geanalyseerd om ervoor te zorgen dat er efficiënt gebruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen.

Ook zaken zoals het weer en de marktprijs van producten wordt meegenomen in verschillende analyses. Een plaag kan misschien niet bestreden worden met data en een slechte oogst kan ook niet helemaal worden voorkomen. Maar door Big Data op de juiste manier in te zetten hebben de boeren nu wel inzichten die ze in het verleden niet hadden. Zo kan er sneller worden ingespeeld op deze risicofactoren en wordt het verlies van oogst door weersomstandigheden of ongedierte verkleind.

Financiële sector

Binnen de financiële sector zijn ook grote stappen gemaakt door Big Data analytics. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de KYC/CDD werkwijze op fraudeafdelingen. Door middel van analytics en machine learning kunnen in korte tijd veel accounts worden geanalyseerd. Verdacht gedrag wordt vervolgens getagd, waarna medewerkers op de zaak kunnen inzoomen. Door hierna ook de uitkomst van deze onderzoeken terug te geven aan het algoritme, worden de systemen slimmer en kan er meer werk met minder mensen worden gedaan.

We schreven al eerder over het voorspellen van bitcoin prijzen doormiddel van Big Data en machine learning. Maar deze manier van voorspellen kan natuurlijk ook buiten bitcoin worden gebruikt. Zo kunnen trends vroegtijdig worden herkend en hebben bijvoorbeeld beurshandelaren meer kennis om hun portefeuilles optimaal te bedienen.

Retail

Binnen de retail hebben zowel e-commerce als traditionele winkels baat bij Big Data analytics. In fysieke winkels worden de looppatronen en gemiddelde mandwaarde geanalyseerd. Door te experimenteren met aanbod, aanbiedingen en impulsproducten, wordt vervolgens een optimale winkelindeling gerealiseerd. Daarnaast wordt ook individueel koopgedrag gemeten door onder andere loyaliteitsprogramma’s. Met deze kennis kunnen winkeliers op het juiste moment de juiste producten inkopen en gepersonaliseerde aanbiedingen doen aan verschillende doelgroepen binnen hun klantenbestand.

Binnen de e-commerce heeft Big Data wellicht nog een grotere impact. Bij online marketing is data de drijvende factor. Wie welke versie van de website te zien krijgt en wie welke advertentie op social media voorbij ziet komen wordt allemaal gebaseerd op resultaten uit data-analyse. Hoe meer data, hoe meer conversies marketeers uit hun advertenties kunnen halen.

Beide ontdekken door Big Data ook interessante patronen. Onverwachte producten die bijvoorbeeld vaak gelijktijdig worden gekocht kunnen nieuwe cross-selling mogelijkheden blootleggen. En door ook externe informatie over hun klanten te verzamelen ontdekken ze nieuwe eigenschappen van hun ideale klanten. Dit opent vervolgens weer deuren naar nieuwe vormen van adverteren en gepersonaliseerd aanbod.

Transport

Naast dat de overheid Big Data gebruikt om de infrastructuur te verbeteren, gebruiken transportbedrijven dit natuurlijk ook om hun tijd op de weg te optimaliseren. Door grootschalige data-analyse worden de routes en resources geoptimaliseerd. Zo kunnen routes nu bijvoorbeeld real-time worden aangepast op basis van verkeer, historische ontvangstratio’s en pakketvolgorde.

Zelf de kansen ontdekken?

Met deze blog hebben we nog maar een fractie van de impact van Big Data analytics besproken. Het is de kracht achter innovaties binnen verschillende branches en de ruggengraat van opkomende technologieën en werkwijzen. Wil jij de kansen ontdekken binnen jouw organisatie, of ben je op zoek naar een goede data-analist? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek door onderstaand contactformulier in te vullen. Wij nemen na ontvangst van dit formulier zo snel mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ben je een IT professional die een uitdaging zoekt op dit gebied? Klik dan hier voor onze vacatures.

>