Terug naar Blogs
Blog Img

Datavirtualisatie implementeren: inzicht aan de hand van userstories

De maatschappij wil steeds meer data zien. Informatie moet sneller ter beschikking staan tot meer mensen dan ooit tevoren. Waar dit vroeger met de hand werd gedaan, hebben Nederlandse bedrijven de laatste drie jaar steeds vaker datavirtualisatie geïmplementeerd. Is dit een slimme stap?

Aan de hand van deze vraagstelling organiseerde het BI & Big Data Network van Visser & Van Baars op 6 juni de eerste publieke meet-up over datavirtualisatie. Stephen Kil van het Erasmus MC en Edwin Terink van Royal Schiphol Group, beiden pioniers op het vlak van datavirtualisatie-implementaties, deelden hier hun growth stories. Lees verder voor hun belangrijkste conclusies.

Van pilot naar prestaties

Datavirtualisatie wordt voornamelijk toegepast om de kosten en complexiteit in een traditionele data-omgeving te verminderen. Tegelijkertijd wordt hiermee realtime toegang gegeven tot bronnen via ‘een virtuele laag’. Volgens Gartner zal het aantal zakelijke gebruikers in 2020 toenemen met 35%. De jaren hierop zal dit naar verwachting exponentieel stijgen. Dit is niet heel gek: het is niet meer voldoende om alleen een rapport op te leveren. Bedrijven verwachten nu een partner op het gebied van data.

Het Erasmus MC weet tegenwoordig niet beter. Ze zijn erkend leidend in innovaties voor gezondheid en zorg. Patiënten krijgen steeds meer inzicht in hun eigen dossier. Hierdoor moeten ze sneller diverse (platte) data aan meer afnemers leveren. Ze willen datavirtualisatie gebruiken als informatievoorziening ter verbetering van (patiënten)zorg, onderwijs en onderzoek. Dit brengt echter hoge beheerskosten en inconsistentie in het bestaande (BI) landschap met zich mee. Hun advies is dan ook om met een pilot met minimale investering te beginnen. Je definieert daarbij achtereenvolgend drie stappen:

  1. Ambities

  2. Acceptatiecriteria

  3. Architectuureisen

Bij het definiëren van je ambities begin je altijd met een ‘waarom-vraag’. Kies hierbij use cases waar je het meest van kunt leren. Datavirtualisatie is slechts een tool, maar bij een gerichte inzet naar je doel is het enorm krachtig. Als je doel duidelijk is, kun je de integratie van meerdere databronnen en de uitlevering naar en via verschillende rapportage- en analysetools testen. Je let hierbij op de prestaties van het hele systeem en de learning curve. Het is belangrijk om bij deze tests dezelfde soort machines te gebruiken. Door deze ‘proof-of-concept’ leer je de limieten van de te kiezen software. Vervolgens herbouw je een bestaand product via de nieuwe tooling. Een goede (BI) architectuur zorgt voor een stuk minder complicaties onderweg. Ook de organisatiecultuur kan van belang zijn: een agile aanpak werkt bij het Erasmus MC het best.

Problemen zijn onvermijdelijk

Ook Schiphol is ervan overtuigd dat data en digital een steeds grotere rol krijgen. Zij gebruiken datavirtualisatie onder andere om hun doelstelling, het worden van Europa’s meest geprefereerde luchthaven, te verwezenlijken. Bij de implementatie liepen ze echter al snel tegen problemen aan. De uitdagingen van gefragmenteerde data zijn hier een voorbeeld van:

  • Data owners konden door verouderde kopieën in de data assets moeilijk bepalen wie de data gebruikt;
  • Developers hadden door de point-to-point solutions moeite met het beheren van data rights;
  • Eindgebruikers werden beperkt in het vinden en gebruiken van data door de vergrendeling in bepaalde tools.

Dit zorgde ervoor dat onderhoudskosten toenamen en time-to-market afnam. Om de implementatie toch zo goed mogelijk te laten verlopen zette ook Schiphol een businesscase op. Hun doelstelling  was daarin kostenbesparing, zoals goedkopere datamarts en minder data copies. Hiernaast wilden ze gebruik maken van nieuwe kansen, waarbij collega’s persoonlijk toegang kregen tot realtime en externe datasets (SaaS applicaties). Tot slot wilden ze risicovermindering door middel van een vergemakkelijkt datamanagementsysteem en een centrale en verbeterde toegangscontrole. Het uiteindelijke doel: “Power to the data owner, freedom for the data consumer”.

Acceleratie binnen je organisatie

Die macht en vrijheid is voor veel bedrijven nog toekomstmuziek. Doordat datavirtualisatie nieuwe technologie is, moeten de positieve resultaten steeds opnieuw uitgelegd worden. Bij de implementatie ervan is doorzettingsvermogen en het kiezen van de juiste partners essentieel. Hieronder valt ook een gekwalificeerd en gedreven team dat open staat om nieuwe dingen uit te proberen en obstakels niet uit de weg gaat. Alleen daarmee win je, net als het Erasmus MC en Royal Schiphol Group, binnen korte termijn een prominente positie in de markt.

Visser en van Baars organiseert regelmatig events om Business Intelligence en Big Data professionals bij elkaar te brengen. Houd onze agenda in de gaten om te kijken wanneer de volgende plaatsvindt!

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of bent op zoek naar zo'n IT-professional die u kan bijstaan in datavirtualisatie? Dan komen wij graag met u in contact. Vul hieronder uw contactgegevens in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

>