W1siziisijiwmjavmdkvmjivmtyvmzmvmzavmzgyl3ntyxj0ltqxnjg0odnfmtkymc5qcgcixsxbinailcj0ahvtyiisijiwmdb4njqwiyjdxq

De toekomst van BI is AI

BI, ai, Visser & van baars ...

Business Intelligence staat of valt bij data. Zonder gegevens geen beslissingen, geen trends en geen strategie. En de hoeveelheid beschikbare data waaruit we deze gegevens moeten destilleren neemt bijna exponentieel toe. Alleen met intelligente software kunnen we dat nog behappen. Vier technologieën rond Artificial Intelligence om in de gaten te houden.

Het Internet of Things wordt slimmer

Tien jaar geleden was het Internet of Things niet meer dan een buzzword. In 2011 verscheen het voor het eerst in de Gartner Hype Cycle en inmiddels weten niet beter dan dat sensoren, camera’s en koelkasten enorme hoeveelheden data verzamelen waar we als BI-analisten maar chocola van moeten maken.

Hoe kunnen we de 1 miljard GB aan data die dagelijks wordt verzameld temmen? Door de ‘Things’ zelf slimmer te maken. De devices die voor ons de wereld om ons heen vastleggen moeten leren om beslissingen te nemen. Dat kan met AI, door de sensoren en camera’s te leren wat wel en niet relevant is. Met een beetje geluk nooit meer een vals alarm!

Eeneiige tweelingen

De combinatie IoT en AI betekent ook een nieuwe kijk op Digital Twins. Het concept van de Digital Twin is niet nieuw. In het kort: je maakt een digitaal model van een systeem, waarbij het model je kan vertellen hoe het echte systeem zich gedraagt. Zo werkt het bijvoorbeeld bij laten we zeggen een ontwerp voor een gebouw. In het 3D-model kun je direct zien of een constructie in het echt zo gebouwd kan worden.

Met sensoren en achterliggende analyse met behulp van AI kun je een stap verder gaan. Maak je bijvoorbeeld een digitaal model van een machine, dan kan je digital twin voorspellen wanneer een onderdeel op zijn einde loopt en vervangen moet worden. Sensoren hebben dan allang gemerkt dat de temperatuur te hoog is opgelopen of hoe ver de slijtage is. AI is essentieel om de digital twin beslissingen te kunnen laten nemen.

Digital manufacturing

Gaan we nóg een stapje verder, dan komen we uit bij digital manufacturing. Hier wordt niet één machine of één productiesysteem van AI voorzien, maar het hele bedrijf. Op basis van lokale verkoopcijfers kan de dichtstbijzijnde fabriek automatisch tot een grotere productie worden aangezet. Dat betekent uiteraard lagere kosten – want dichter bij de afzetmarkt – maar ook een snellere time-to-market. 

Adidas experimenteert hier al sinds 2017 mee en de ‘Speedfactory’ claimt een winst op de time-to-market van een paar sneakers van 12 maanden tot 30 dagen. De steekwoorden zijn ‘digital twin’ en 3D printing. En natuurlijk AI.

Gewone-mensentaal

De databerg groeit en de vragen die we willen beantwoorden worden steeds complexer. Hoe gaan we dat tackelen? Met de hulp van Natural Language Processing: vragen stellen in gewone-mensentaal. “Computer, geef me de verkoopcijfers van regio x over de periode y.” Het is een eenvoudige vraag, maar toch duurt het nog wel even voor we er zeker van kunnen zijn dat we ook het goede antwoord krijgen.

Zodra dat werkt, is ook de omgekeerde weg binnen handbereik: van ingewikkelde grafieken en complexe data maakt de computer een goed leesbaar rapport.

BI = AI

Je kunt eigenlijk wel stellen dat BI niet (meer) kan bestaan zonder AI. Vooral wanneer het aankomt op ‘prescriptive analytics’ kun je niet om slimme zelflerende algoritmes heen. Je kunt bijna geen sector of bedrijfstak meer noemen waar niet op zijn minst wordt geëxperimenteerd met artifical intelligence: de gezondheidszorg, de financiële wereld, industrie, retail. 

En dat komt niet alleen door de enorm toegenomen hoeveelheid data, maar ook doordat bedrijven willen vertrouwen op real-time informatie, of Continuous Intelligence. Traditionele BI-tools schieten daarin tekort, een simpel dashboard volstaat niet meer. BI staat al vrijwel gelijk met AI. 

 Onze BI-specialisten helpen u graag met uw vraagstukken rondom het gebied van BI en Big Data. Meer weten? Neem contact met ons op!