Terug naar Blogs
Blog Img

Power BI, Qlik of Tableau? Steeds kleinere verschillen

Software voor business intelligence (BI) wordt steeds belangrijker voor bedrijven. De berg interne en externe, gestructureerde en ongestructureerde data wordt alsmaar groter en de informatie die die data oplevert, helpt organisaties om de beste zakelijke beslissingen te nemen. Het belang van het analyseren en visualiseren van data in dashboards is zeker nu we meer op afstand werken alleen maar groter geworden omdat het lastiger is om face-to-face de ontwikkelingen met elkaar te bespreken.

Tot voor kort was Excel veruit de grootste BI-tool. Nog steeds gebruikt zo ongeveer iedere CFO het. Ondanks dat het een zeer krachtig programma is, hebben organisaties in toenemende mate behoefte om data gedetailleerd te analyseren en te visualiseren. Een BI-tool is dan eigenlijk de enige optie. In de markt van moderne BI-applicaties zijn er drie dominante partijen: Tableau, Qlik en Microsoft Power BI. (Bron: Gartner)

 

Microsoft als laatkomer

Daarbij is de tool van Microsoft relatief nieuw op de markt. Waarom is hun Power BI de laatste tijd zo populair geworden? Wat zeker een rol speelt, is dat veel kantoren vertrouwd zijn met Office 365, een suite waar Power BI naadloos op aansluit. Het is in feite een uitbreiding op Excel. Wie gewend is met het spreadsheetprogramma tabellen en grafieken te maken, zal snel vertrouwd zijn met de look and feel van zijn 'grote broer'.
Maar een BI-pakket moet aan meer eisen voldoen. Data discovery en datavisualisatie moeten perfect op orde zijn en ook wat deze en andere uitgebreide functies betreft heeft Microsoft een flinke inhaalslag gemaakt. Tot slot is Power BI ten opzichte van de andere twee in veel gevallen voordeliger. Hoe dit precies uitvalt, hangt af van het aantal gebruikers met wie je dashboards wilt delen en de Office-licentie die de organisatie eventueel al heeft.

 

De juiste klik

Dat wil niet zeggen dat je met Tableau of Qlik een slechte keuze maakt. Veel bedrijven hebben al gekozen voordat Microsoft om de hoek kwam kijken. En eerlijk is eerlijk, de twee concurrenten zagen er aantrekkelijker uit en werkten gewoonweg beter dan Power BI. Ook nu kiezen bedrijven nog voor een van de twee omdat ze er meer een klik mee voelen. Dat is voor een deel een kwestie van smaak, zoals de keuze voor een Windows-pc of een Apple-computer dat is. Ondertussen groeien de drie tools steeds meer naar elkaar toe en houden de fabrikanten elkaar nauwlettend in de gaten.

 

Specifieke expertise nodig

Daarbij is het goed om te beseffen dat je bij de keuze voor een BI-tool moeilijk kunt shoppen tussen verschillende oplossingen. Het kost veel tijd en geld en heeft voor de organisatie weinig toegevoegde waarde.
Wat je bij de keuze voor een van de oplossingen ook goed moet beseffen, is dat je specifieke expertise nodig hebt om het volledige potentieel van zo'n tool te benutten. Terwijl veel medewerkers bij bedrijven zichzelf hebben leren werken met Excel, heb je voor een BI-pakket kennis nodig van technischere zaken voor de verwerking van complexe en grotere hoeveelheid data.