Terug naar Blogs
Blog Img

Kansen voor big data, IoT en cloud in real-time analyse

De ontwikkelingen op het gebied van data-analyse gaan snel. Dankzij data science en big data zijn er meer mogelijkheden dan ooit om waardevolle informatie uit de constante datastroom te halen. Voeg daarbij IoT en de cloud, en dan openen zich deuren die voorheen nauwelijks voor mogelijk werden gehouden. Met name in complexe productieprocessen wordt real-time data analyse mogelijk. 

Interessante toepassingen van real-time analyse zijn smart industry, met bijvoorbeeld predictive maintenance. Ook kan de kwaliteit van producten met behulp van big data worden gewaarborgd. Een ander voorbeeld komt uit de wereld van onroerend goed: slimme gebouwen.

Smart manufacturing

Een van de meest interessante toepassingen van de combinatie big data, IoT en de cloud is predictive maintenance. Neem als voorbeeld een productielijn in de automotive industrie. Een of meerdere operators houdt de machines continue in de gaten. Getrainde professionals die snel kunnen ingrijpen wanneer ze zien dat er ergens een storing gaat optreden. Maar wat ze niet kunnen is een storing aan zien komen ruim voordat er iets kapot gaat.

 

Productielijnen en machines die zijn uitgerust met sensoren produceren een continue flow van informatie over de processen. Met traditionele BI is het niet mogelijk om er real-time informatie uit te halen. Door de data naar data lakes in de cloud te laten vloeien en er AI op los te laten wordt predictive maintenance mogelijk. Dat betekent dat het productiesysteem aangeeft wanneer onderdelen zo ver versleten zijn of om andere redenen uit kunnen vallen. Deze kunnen dan gerepareerd worden of vervangen.

 

Je kunt dit ook nog verder voeren en alle informatiepunten in een dashboard opnemen dat een virtuele weergave toont van de machines of de productieprocessen. Deze ‘digital twins’ zijn een letterlijke weerspiegeling van de echte machines.

 

Consistentie in kwaliteit

Een ander voorbeeld van smart industry is zorgen voor consistentie met behulp van real-time analyse. Een producent van frisdranken die fabrieken in meerdere landen heeft, wil natuurlijk dat de producten over de hele wereld hetzelfde zijn. Ook als er gebruik gemaakt moet worden van lokale ingrediënten. Met behulp van sensoren een AI kunnen processen bijgestuurd worden, zodat overal hetzelfde resultaat ontstaat op kleur en smaak. Het proces zorgt zelf voor de juiste mix aan kleur- en smaakstoffen, waarvan de individuele componenten kunnen afwijken van wat er ergens anders wordt gebruikt.

 

Smart building

Het laatste voorbeeld komt uit de onroerend goed-wereld. Grote gebouwen beschikken over complexe systemen voor onder meer verwarming, airconditioning en luchtcirculatie. Handmatig instellen is lastig, omdat het resultaat – bijvoorbeeld een paar graden warmer of kouder – pas bereikt is als de omstandigheden allang weer veranderd zijn. Met behulp van sensoren en AI kunnen de weersverwachting en andere factoren worden betrokken, zodat de verwarming of de airconditioning op tijd wordt ingeschakeld.

 

Voor al deze voorbeelden geldt dat ze alleen mogelijk zijn dankzij real-time analyse van continu binnenkomende gegevens van onder meer IoT-sensoren. De big data die daaruit ontstaat moet razendsnel kunnen worden geanalyseerd met behulp van AI en machine learning, en vervolgens teruggekoppeld worden naar het systeem. De combinatie van big data, IoT en cloud biedt op deze manier ongekende mogelijkheden voor smart industry.

 ​