Terug naar Blogs
Blog Img

6 Must-have features van Big Data Tools

Met de Big Data boom is er ook een explosie van Big Data tools ontstaan. Omdat Data-analyse natuurlijk niet één proces is, maar meer een verzameling van processen, is het belangrijk dat de tools die je gebruikt breed kunnen worden ingezet. In de blog van vandaag hebben wij de 6 must-have features op een rijtje gezet.

1. Easy Result Opties

Big Data is een tool voor betere besluitvorming waardoor je ook wilt dat tools je hierin ondersteunen. Kijk daarom bij tools altijd wat de directe output kan zijn van data. Denk hierbij aan het weergeven van real time data op een manier dat er snel conclusies uit getrokken kunnen worden. Dit is een belangrijke factor in het beslissen welke tool voor jouw bedrijf geschikt is. Niet ieder bedrijf heeft dezelfde data nodig voor besluitvorming dus het is belangrijk om te checken wat er mogelijk is voordat een tool in gebruik wordt genomen.

Zoek naar tools die dashboards hebben voor je KPI’s en zorg dat deze volledig aanpasbaar zijn. Een tool anno nu (ook de gratis tools) moeten toch tenminste real-time reporting, dashboard insights en location-based insights hebben.

2. Raw Data Processing

Welke tool je ook gebruikt, het is belangrijk dat hij vanuit ruwe data de analyse kan doen. Zo kun jij zonder problemen data uit verschillende bronnen in de tool laden die worden omgezet in nette en georganiseerde data. Gebruik bij voorkeur ook tools die verschillende visuele outputs hebben, zodat data makkelijker te interpreteren wordt. Daarnaast is het belangrijk dat data ook goed geëxporteerd kan worden naar bijvoorbeeld pdf, Word of Excel en het binnen het bedrijf gebruikt kan worden door mensen die geen directe toegang hebben tot de tool.

3. Accountmanagement

Je wil natuurlijk niet dat zomaar iedereen van alles met de data kan doen. Om de datasets zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk dat er verschillende profielen kunnen worden aangemaakt in de tools. Zo moeten er profielen zijn voor beheerders, analisten en voor mensen die alleen de output willen bekijken.

4. Beveiliging van data

Sinds de AVG is het natuurlijk ook belangrijk dat je data goed beveiligd is. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden van data encryptie, het anonimiseren van data waar het kan, het verwijderen van persoonlijke data en het verwijderen/ niet opslaan van data die je niet nodig hebt. Omdat je niet alles van iedereen meer zomaar mag bewaren, is het belangrijk dat de tools die je hiervoor gebruikt verschillende mogelijkheden bevatten.

5. Support voor de meest gebruikte tools en technologieën

De tool moet natuurlijk ook de meest gebruikte tools en technologieën ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan A/B tests op websites, maar ook aan technische support en integratie met bijvoorbeeld Hadoop waarbij je vooral moet letten op de integratiemogelijkheden met MapReduce, Hadoop Common, YARN en Distributed File System.

6. De tool moet schaalbaar zijn

Je huidige databehoefte is niet altijd representatief voor de toekomst. Met de groei van Big Data toepassingen zul je waarschijnlijk steeds meer data willen opslaan en verwerken. Zorg dat je in de juiste tools investeert die klaar zijn voor deze toekomst. Denk hierbij ook aan hoeveel accounts je kunt aanmaken in een tool en analyses die je misschien nu nog niet doet, maar in de toekomst wel wilt doen.

Met deze algemene lijst van must-have features heb je meer inzicht in of de software die je aan het bekijken bent ook daadwerkelijk gaat doen wat je wilt’. Wanneer je de eerste stappen met Big Data in je bedrijf gaat zetten kan het raadzaam zijn om er direct van het begin een specialist bij te betrekken. Zo doe je de investeringen en geef je niet te veel of te weinig uit. Onze consultants staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek om te bepalen of een specialist de juiste stap voor jou is. Laat hieronder jouw gegevens achter en we nemen contact met je op. 

>