Terug naar Blogs
Blog Img

Recap meetup: Blockchain & BI

Op 28 juni was het tijd voor de eerste Blockchain & BI meetup van het BI & Big Data Network van Visser & van Baars. Een volle zaal luisterde, ondanks het warme weer, aandachtig naar de sprekers die ieder op hun eigen manier gespecialiseerd zijn in Blockchain.
 

Christiaan Verhoef

Eerst was het de beurt aan Christiaan Verhoef, in zijn presentatie legde hij de ontwikkeling uit die Blockchain heeft doorgemaakt en waarom het nu dus zo’n enorme hype is geworden. Vervolgens maakte hij de koppeling met BI. Uiteraard vertelde hij de voordelen van het combineren van BI met Blockchain. Zoals bijvoorbeeld het feit dat de data van machine op machine gaat, een stuk efficiënter natuurlijk. Ook in een wereld waar data makkelijk gemanipuleerd kan worden, is de relevante toepassing van betrouwbare data een groot voordeel. BI systemen worden gebruikt om weloverwogen beslissingen te maken. Een onbetrouwbare bron kan grote gevolgen hebben op de lange termijn in het ketenproces. De technische complexiteit van dit proces op basis van de werking van de private en public key zijn met name visueel uitgelegd tijdens deze presentatie.
 

Bas de Boer

Bas de Boer was betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de blockchain-oplossing bij de Gemeente Haarlem. Hij vertelde tijdens zijn presentatie over hoe ze het proces van aanvragen en verwerken van waardepapieren hadden ontwikkeld op Blockchain technologie. Maar vooral ook over hoe dit technisch in elkaar zit. Bas heeft hierbij expliciet gekozen voor de technische implementatie op IOTA vanwege de Tangle, aangezien dit net wat anders werkt dan Blockchain technologie. IOTA gebruikt 'quantum-resistente cryptografische algoritmes' die immuun zijn voor een brute force-aanval (in tegenstelling tot andere blockchain-projecten). Daarnaast was het ‘no-fee’ model een goede drijfveer voor Gemeente Haarlem, om deze technologie te omarmen. Tevens kon de huidige GDPR wetgeving aansluiting vinden via een oplossing, waardoor persoonsgegevens niet meer te herleiden zijn vanwege een nieuwe cryptografische sleutel in de MAM- Channel die dit afdekt. Het project was succesvol genoeg om het verder door te ontwikkelen en nieuwe pilots te gaan draaien.

Na de presentaties was het tijd voor een borrel waarin alle ideeën over Blockchain en BI nog eens gedeeld konden worden met elkaar. Het was een erg interessante meetup waar zowel BI specialisten als Blockchain fanaten genoeg kennis hebben kunnen opdoen. Hopelijk ben je er de volgende keer (weer) bij! Wil je niets missen over onze meetups? Word dan lid van onze community. ​Je krijgt een notificatie van nieuwe events die we gepland hebben.