Terug naar Blogs
Blog Img

Recap Global Data Summit 2017

Op donderdag 30 November werd de eerste meetup van het BI & Big Data Network van Visser & van Baars georganiseerd in het Regus Vinoly. In een goedgevulde en gezellige zaal spraken Remco Broekmans en Sander Robijns over de nieuwste en opvallendste onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de Global Data Summit 2017. Het was een inspirerende avond vol met interessante inzichten over de toekomst van data. Uiteraard hebben we de hoogtepunten even op een rijtje gezet:

Remco Broekmans: “Trends in Data Vault & Ensemble Modeling”

Remco is bekend van zijn werk in Business Intelligence en Enterprise Data Warehousing (EDW) met een focus op modelling en architecture zoals bijvoorbeeld Ensemble en Data Vault modelling. Remco werkt over de hele wereld, maar woont in Nederland. Hij heeft voor verschillende consultancy bedrijven gewerkt voordat hij zijn eigen ondernemingen: Coarem en BI Academy startte. Sinds 2006 is Remco nauw betrokken bij de Data Vault klassen van de Genesee Academy. In 2014 werd hij ook trainer voor deze school.

Remco vertelde tijdens zijn presentatie over de dingen die hij had geleerd in Colorado. Zo ging hij dieper in op de Data Vault en legde hij de drie stappen van het Data Vault Model uit. Omdat hij de summit in zowel 2016 als 2017 heeft bijgewoond, kon hij ons alles vertellen over de trends en ontwikkelingen in de Data Vault & Ensemble Modeling wereld. In 2016 werd voorspeld dat de tijd van satellieten die verbinden met links echt eindig was en in 2017 werd dit in meer detail toegelicht. Zo bleek dat het beschrijven van de connectie zal verplaatsen naar de Keyed Instance Hub. Remco eindigde zijn presentatie met een overtuigende speech om het publiek aan te sporen om Data Vault Data Modeler te worden.  

Sander Robijns: “Take-home messages Global Data Summit” 

Sander werkt al sinds 1995 in de Informatie Technologie industrie. In 1997 besloot hij zich te specialiseren in de richting van data warehousing en business intelligence. Sander staat bekend om zijn pragmatische en ‘niet-lullen-maar-poetsen’-mentaliteit om zo altijd de juiste oplossing te vinden en om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan elke organisatie. 

Sander vertelde over de belangrijkste punten die besproken zijn tijdens de Global Data summit. Het bleek dat Big Data eigenlijk nauwelijks aan bod kwam. Tijdens de summit werd er vooral gediscussieerd over hoe we data zien en gebruiken. Sander maakte het tijdens zijn presentatie duidelijk dat data processing eigenlijk altijd een model nodig heeft. Ook vertelde hij meer over de nieuwe regelgeving rondom dataopslag en privacy: de GDPR. Omdat het Europese regels zijn, denken veel Amerikaanse bedrijven dat ze er niet aan hoeven te voldoen. Sander vertelde dat dit natuurlijk onzin is want veel van deze Amerikaanse bedrijven hebben Europese klanten. 

Vervolgens pakte Remco weer even de stage om de praten over de Global Blockchain Summit 2017, waarin de focus duidelijk lag op CTO’s en cryptocurrency.  Hij vertelde kort hoe de Blockchain technologie werkt en waarom het dus zoveel mogelijkheden biedt voor verschillende industrieën. Volgens Remco blijven de huidige uitdagingen rondom Big Data bij Blockchain precies hetzelfde. Echter, de kansen bij Blockchain zijn vele malen groter.

De eerste Visser & van Baars meetup was een succes met een geweldige opkomst en interessante presentaties. Kon je er niet bij zijn? Niet getreurd! Het BI & Big Data Network van Visser & Van Baars organiseert regelmatig (online) Meetups om kennis te delen. Bekijk onze event agenda hier.